Banner Banner

Kinderen inspireren gemeente met hun droomspeeltuin

Aangemaakt op: donderdag, 29 Februari 2024

Wat is jouw droomspeeltuin? Die vraag stelde de gemeente aan de kinderen in de omgeving van de Patio en Pergola. Woensdagmiddag 28 februari knutselden bijna 30 kinderen er driftig op los in het Wijkcentrum Kersenboogerd om de gemeente te inspireren. In samenwerking met de Kidsclub van Stichting Netwerk maakten kinderen tussen de 4 en 12 jaar een maquette of een moodboard van hun droomspeeltuin. Woensdag 6 maart was er ook een inloopmoment voor iedereen om hun wensen voor sporten en spelen door te geven.

 

Bekijk onderstaand filmpje waarin de kinderen hun droomspeeltuin toelichten.

 Lukt afspelen in dit venster niet? Open dan hier in een apart venster.

Opknappen van de buurt

De speelplekken en het sportveld in Patio en Pergola knapt de gemeente op. Dit is een onderdeel van de herinrichting van de buitenruimte om de hele buurt op te knappen. In maart en juni vorig jaar gaven bewoners daarvoor hun voorkeuren aan. Het thema 'Natuurlijk spelen' was toen een grote favoriet.

Creatieve droomspeeltuinen 

De kinderen gaven aan dat ze graag spelen op de speelplekken in Patio en Pergola. Nu vinden ze het vooral kaal op de huidige plekken. Ze zijn blij dat daar verandering in komt. De gemeente is ook blij dat de kinderen uit de buurt daarover meedenken. Zij zijn tenslotte de gebruikers. 

 

Met papier, karton, rietjes, stiften, en de bezielende begeleiding van stagiaires van Stichting Netwerk, maakten de kinderen hun favoriete speeltoestellen. Daar kwamen mooie creaties uit. Bijna alle kinderen wilden een hoge glijbaan waar je wel een minuut over zou doen om naar beneden te glijden, ook een achtbaan leek ze wel wat. Al begrepen ze ook goed dat dat niet mogelijk was in de buurt.  

 

Wat er in ieder geval moet komen volgens de kinderen? Een parcours met hindernissen en water, maar ook schommels, een trampoline, een kabelbaantje en duikelrekken. En een plekje waar ze droog kunnen spelen is fijn. Het moet een avontuur zijn om er te spelen en daarom wensen ze vooral verschillende soorten toestellen. Ze zien tevens een ontdekkingsroute tussen alle speelplekken wel zitten. Daarnaast willen ze dat hun ouders ook bij de speelplek kunnen zitten. 

 

Voor het sportveldje willen de kinderen graag voetballen. Ook wensen ze wat toestellen waar je sterk of lenig van wordt.

Afbeelding
Knutsel je droomspeeltuin

De meiden: 

"Een speeltuin met verschillende soorten glijbanen, een ton waar je in kunt lopen (als een hamster), een zandbak, een voetbalveldje en een draaimolenschommel. En ook een hoekje met een overkapping om te schuilen bij regen of zon." 

Afbeelding
Knutsel je droomspeeltuin

De jongens:

"Een legerbasis met allemaal hindernissen als parcours om lekker actief bezig te zijn: over een sloot met een kabelbaan of wankele brug. Ook een plekje om droog te staan als het regent of in de schaduw als het heet is." 

Afbeelding
Knutsel je droomspeeltuin

De jongere kinderen maakte moodboards. Uit een gids met speeltoestellen knipten en plakten zij plaatjes die ze vonden passen in hun droomspeeltuin. Wat zij het leukste vonden?:

"Dat je andere kinderen tegenkomt om mee te spelen!"

Afbeelding
Knutsel je droomspeeltuin

Inloopmoment 6 maart 

Woensdag 6 maart was ook een inloopmoment voor iedereen om mee te praten over sporten en spelen. Bij de Tuinkamer bij de speeltuin ter hoogte van Pergola 97/98 en 6/7 onder het genot van koffie, thee, koek en soep. Ruim 20 buurtbewoners bekeken de creatieve knutselwerken van de kinderen. Ze waren blij met de leuke voorstellen van hun speciale glijbanen, schommels, 'hamster-loop-toestel' en kabelbaantje over water. Bewoners gaven aan dat er vooral behoefte is aan een voetbalveldje zodat kinderen een specifieke plek hebben. Zo komt de bal niet steeds bij iemand in de tuin. Verder heeft de buurt zin in een parcours waar je kunt spelen maar ook echt wat kunt sporten. Ook ging het over de locatie van de speeltuintjes. Liever niet te dicht bij een ondergrondse container en bij de weg. 

Stemmen op voorstellen 

Voor de speelplekken op de binnenplaatsen gaat het vooral over vervangen of aanvullen van de bestaande speelplekken. Wat goed is dat blijft waarschijnlijk, al kan wel wat geschoven worden om zo attributen beter te verdelen. De nieuwe centrale speelplek moet nog helemaal ingevuld worden. Het doel van alle activiteiten en de open inrichting is dat men elkaar makkelijk ontmoet en er zo meer verbinding is tussen de bewoners. 

 

Met alle wensen en reacties gaat de gemeente aan de slag. Er komen drie voorstellen per speeltuin en voor het sportveldje. Iedereen in de buurt kan dan daarop stemmen. Het voorstel met de meeste stemmen wordt begin 2025 aangelegd.