Banner Banner

Woonlastengarantie warmtenet voor huurders Intermaris

Aangemaakt op: dinsdag, 11 Maart 2025

De huurwoningen van Intermaris in het centrumgebied van de Kersenboogerd worden aangesloten op het warmtenet van HVC. Om ervoor te zorgen dat de huurders niet méér gaan betalen om hun huis te verwarmen en te koken, zijn er afspraken gemaakt tussen HVC en Intermaris.

Woonlastengarantie

Deze afspraken worden een woonlastengarantie genoemd. Dit houdt in dat een huurder bij hetzelfde gebruik van energie niet duurder uit is met warmte van het warmtenet. HVC en Intermaris hebben afgesproken dat HVC 5 procent korting geeft op de variabele kosten. Er zijn ook vaste kosten voor de huurder; het vastrecht. Intermaris neemt het deel voor zijn rekening dat meer is dan het vastrecht dat de huurder zou betalen voor het leveren van gas. Deze garantie geldt 30 jaar.

 

De huurders die overgaan op het warmtenet krijgen een warmte-unit van HVC in huis. Het gebruik van elektriciteit zal hoger worden omdat de huurder elektrisch gaat koken. Om in deze hogere kosten tegemoet te komen, kunnen huurders kiezen voor zonnepanelen. Ook krijgen ze een vergoeding voor de aanschaf van een elektrisch kooktoestel.

Het warmtenet Kersenboogerd

Een warmtenet haalt zijn warmte uit een duurzame bron zoals oppervlaktewater of aardwarmte. Bij verwarmen via oppervlaktewater moeten zo’n 1750 woningen aangesloten zijn op het warmtenet. Anders is het te duur. HVC wil liever aardwarmte gebruiken. Het aanboren van zo'n bron kost nog meer geld Er komt wel veel warmte vrij. Daarom kan het warmtenet pas op deze bron worden aangesloten als er minstens 5.000 woningen zijn aangekoppeld. Tot die tijd wordt het water in het warmtenet van de Kersenboogerd opgewarmd door een gasgestookte warmtecentrale.

 

Vóórdat een huurwoning van Intermaris wordt aangesloten, wordt het huis verduurzaamd. Dit betaalt en regelt verhuurder Intermaris. De woningen krijgen onder andere dubbel glas, nieuwe kozijnen en mechanische ventilatie. Kiest een huurder voor zonnepanelen? Dan betalen ze daarvoor een vergoeding via de servicekosten. Intermaris betaalt de verduurzaming en het onderhoud.

 

Intermaris verwacht ieder jaar 500 huizen te kunnen aansluiten op het warmtenet. Koopwoningen kunnen in de toekomst ook worden aangesloten op het warmtenet. Op dit moment is het relatief duur om een koopwoning aan te sluiten omdat er nog geen subsidies zijn.

Veelgestelde vragen

Een warmtenet is nieuw in Hoorn. Niet gek dus dat huurders vragen hebben. Drie veelgestelde vragen en hun antwoorden vindt u hieronder:

 

Vraag: Ik heb nu nog een energiecontract met voordeligere tarieven. Hoe wordt daar rekening mee gehouden? 
Antwoord: Ja. Intermaris betaalt het verschil tot het eind van het contract.

 

Vraag: Leidt het rondpompen van water in het warmtenet tot een hoog stroomverbruik? 
Antwoord: In vergelijking met bijvoorbeeld een warmtepomp, valt het hogere energieverbruik bij het warmtenet erg mee.

 

Vraag: Wat gebeurt er als het systeem lek raakt of er storing is? Zit de hele wijk dan zonder warm water? 
Antwoord: De kans op storing is minimaal, legt HVC uit. Zij hebben veel ervaring en dit is voor hen een bekende techniek. Bovendien is het systeem zo ingericht dat een storing geen problemen geeft voor de hele wijk.